ЧИ СПРИЯТИМЕ РИНОК ЗЕМЛІ ЕКОНОМІЧНОМУ ЗРОСТАННЮ ЧОРНУХИНЩИНИ?


  ЯК ЗАПРОВАДЖЕННЯ  НАСТУПНОГО РОКУ РИНКУ ЗЕМЕЛЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ  ВПЛИНЕ НА ЖИТТЯ СЕЛА? РЕДАКТОР "СЕЛА ПОЛТАВСЬКОГО" ЛАРИСА КОБА ЗАПИТАЛА У ПРОФЕСОРА. 

«Чи сприятиме ринок землі економічному зростанню? Але ж форма власності «Запорожця» на його швидкість аж ніяк не впливає. Так само й земля»

Григорій Шарий, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри автомобільних доріг, геодезії, землеустрою та сільських будівель Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»
Відразу зазначу, що ринок земель в Україні почав формуватися ще з 90х – саме тоді людям було надано право викупляти землю під господарськими дворами. При всій повазі до селянства – я сам родом із села і не цураюся цього, але скажіть мені: чи хоча б один фермер викупив земельну ділянку?.. Ні. Цим правом у першу чергу скористалися керівники промислових підприємств, бо розуміли, що жоден інвестор не будуватиме приватну споруду на державній землі. Це нонсенс!
Якщо в українця термін «нерухомість» асоціюється з приміщенням для утримання тварин, то в німця – із земельною ділянкою.
Справа в тому, що в нашій свідомості досі простежується відгомін відомої крилатої фрази «все вокруг колхозное, все вокруг мое». В нас же відбили відчуття господаря на землі. Парадокс у тому, що ми пройшли паювання, хоча 70% селян ніколи не працювали на своїх паях і не працюватимуть.
Нині в селах живе дедалі менше власників паїв і дедалі більше безземельних селян...
Ви запитуєте чи сприятиме ринок землі економічному зростанню? Так ось я завжди наголошую, що форма власності «Запорожця» на його швидкість аж ніяк не впливає. Так само й земля.
Питання економічного зростання слід розглядати й вирішувати через призму внутрішньої державної політики. Його ріст забезпечать державне стимулювання, акумуляція ПДВ й спрямування тих коштів на розвиток агровиробництва, належна кредитна політика, закриття контрабандних потоків олії, м’яса тощо, політика продовольчої безпеки та підвищення купівельної спроможності людей, але аж ніяк не форма власності землі, розумієте?
  • Та і якщо хочемо запровадити обіг земель, то де тоді земельний банк?
  • Чи створено державний фонд земель?
  • Де система державних іпотек?
Наприклад, у США є ринок землі, але ж там є і 12 земельних і 2 федеральних банки. Установи займаються виключно викупом земель із метою консервації, виплатою фермерам щорічних компенсацій тільки для того, щоб вони не обробляли наділи, а щоб там розводилися зайці, кролі… В більшості країн світу земельною іпотекою займаються винятково банківські установи.
Важливе й питання ефективного використання землі. Наприклад, у Франції на 15% земельних угідь необхідно створити одне робоче місце, а в протилежному разі фермер мусить сплатити до місцевого бюджету визначену законодавством суму й відповідальною за створення робочого місця буде громада. Власне, за рахунок цього нормативу в країні вдалося зберегти сільську поселенську мережу, створити комфортні умови для життя людей.
А в нас що? Кажете укрупнення громад? Але ж, погодьтеся, якщо 7 злиднів з’єднати до купи, то вийде один великий злидень, вони ж не стануть багатшими в результаті об’єднання...

Джерело: соціальна мережа Фейсбук

Поділитись на Google Plus

Автор Василий Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар