ІСТОРИКИ РОЗШУКУЮТЬ РОДИЧІВ ДІВЧАТ З ЧОРНУХИНСЬКОГО РАЙОНУ, ЯКИХ ПІД ЧАС ВІЙНИ ВИВЕЗЛИ НА ПРИМУСОВІ РОБОТИ ДО НІМЕЧЧИНИ


На придбаних на онлайн-аукціоні фото дослідники ідентифікували особу остарбайтерки Анни (Ганни) Артюх з Полтавської області.
Про це ЗМІСТу розповів завідувач науково-фондового відділу львівського Меморіального музею «Територія Терору» Андрій Усач. Фото з трьома жінками він викупив у середині червня на онлайн-аукціоні. Світлина датована 5 серпня 1943 року, і судячи з підпису на звороті, на ньому зображені примусові робітниці у нацистській Німеччині.
Андрій Усач каже, що їм важливо знайти додаткові відомості про цих жінок – як склалася їхня доля після війни; можливо, хтось впізнає на фото третю жінку.
«У різний час я вже придбав на онлайн аукціоні 9 фото примусових робітників з Хмельниччини, Полтавщини, Сумщини, Черкащини. У результаті хотілось би по максимуму дослідити історії тих, хто на них зображений, і зробити окрему виставку», – каже він.
Андрій Усач опрацював документи з онлайн-збірки Arolsen Archives і зміг встановити конкретніші дані щодо двох зображених жінок – це Марія Артюх (1924 р. н.) та Анна Артюх (1925 р. н.), обидві походили з села Курінька Чорнухинського району Полтавської області. Анна – це крайня зліва, а хто з двох інших Марія – точно невідомо, бо історик не знайшов відповідних документів.
На звороті – пам’ятний підпис:

«На довгу і незабутню згадку своїй вірній, любій і повік незабутній подрузі, Артюх Галі від Артюх Мані під час перебування трудного періоду в Німеччині.
Баварська обл., Мюнхен, ст.Пазік.
Галиночка!
У мене є прохання, яке ти помни назавжди.
Якщо останешся ти жива, то мамі фото повези.
Бажаю буть тобі щасливій,
Бажаю гордощів не знать.
Бажаю буть усім любимой
Прошу і мене ще не забувать.
Галя + Маня = вічні друзі.
Храни і помни. М.П.Артюх»
(Тут, каже Андрій Усач, або мова йде про третю жінку на фото, але про неї немає інформації, або Ганна (Анна) = Галя, як було прийнято у селах).
Про Анну Артюх відомо, що вона прибула до Німеччини 3 жовтня 1942 року, з 21 листопада 1942 по 19 серпня 1943 року перебувала у таборі для примусових робітників, що підпорядковувався німецькій імперській залізниці у Мюнхені-Пазінгу. Із 7 вересня 1943 по 16 жовтня 1944 вона року працювала у доктора Цвінгманна у місті Шонгау (Баварія) – скоріш за все, йдеться про доктора Йоганна Цвінгманна, президента Мюнхенської дирекції імперської залізниці, члена Націонал-соціалістичної робітничої партії (НСДАП) і СС.
Із 16 жовтня 1944 по 30 квітня 1945 Анна Артюх перебувала у таборі для примусових робітників, що підпорядковувався німецькій імперській залізниці у Мюнхені-Південь. Більше про неї нічого не відомо.
Про Марію Артюх вдалося знайти менше інформації: з 21 листопада 1943 по 30 квітня 1945 року вона перебувала у тому ж таборі в Мюнхені-Пазінгу. Там же було зроблене їхнє спільне фото. 12 грудня 1944 року Марія одружилась з Петром Миколенком, теж примусовим робітником.


З інформацією щодо дівчат на фото звертайтеся до Андрія Усача у Фейсбук.
ДЖЕРЕЛО: ЗМІСТ
Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар