ЩО НАС ЧЕКАЄ У ЧЕРВНІ: ВАЖЛИВІ ЗМІНИ ТА ПОДІЇ

16 важливих змін та подій, які очікують українців у червні 2020 року
1) Індексація зарплати - нюанси у червні
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у квітні 2020 року становив 100,8%. Він впливає на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у червні 2020 року, для тих роботодавців, які підвищували оклади у березні 2019 року. Їх чекає перша індексація на рівні 3,1%.
Для інших роботодавців нарахування індексації залишається на рівні січня-травня 2020 року. Більше про це читайте у традиційному щомісячному роз’ясненні.

2) З 1 червня - новий етап скасування карантинних обмежень
Згідно з Постановою №392, з 1 червня у регіонах, в яких здійснюється послаблення протиепідемічних заходів, буде дозволено: робота закладів фізичної культури і спорту, спортивних залів, фітнес-центрів (крім проведення групових занять з кількістю учасників більше ніж 10 осіб); відвідування занять в групах не більше ніж 10 осіб в закладах освіти; перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішнього сполучення; міжобласні пасажирські перевезення автомобільним транспортом тощо. Наступні етапи послаблення карантинних обмежень відбудуться 10 та 15 червня. Про це тут.
Які послаблення карантину почнуть діяти у Києві з 1 червня? Читайте у цій новині.

3) Форма відомостей про кінцевих бенефіціарів та ще 8 реєстраційних заяв
З 1 червня 2020 р. замість нинішніх 24-х форм заяв будуть використовуватися лише 9 – вони згруповані переважно за видом особи, щодо якої проводяться реєстраційні дії. Серед них й відомості про кінцевого бенефіціарного власника. Детальніше про них читайте тут.

4) З 1 червня ЕЦП від АЦСК ІДД ДПС будуть надаватися по-новому
Податківці повідомили про зміни у регламенті видачі ЕЦП від ІДД ДПС. Зокрема, для генерації відкритого та особистого ключів на стаціонарному робочому місці або на власному портативному обчислювальному пристрої заявника застосовуються засоби кваліфікованого е-підпису чи печатки.

5) З 1 червня запрацює система фотовідеофіксації порушень ПДР
Про це повідомив 20 травня на засіданні Уряду міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Наразі у Києві та Київській області вже встановлено 50 камер автоматичної фотовідеофіксації. Загалом на території України планують запустити в роботу приблизно 700 таких камер.

6) З 1 червня зміниться Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні
На інкасаторські компанії, що здійснюють оброблення та зберігання готівки, поширено вимоги щодо ведення касових операцій банками в Україні. Тобто інкасаторські компанії здійснюватимуть взаємодію з Нацбанком, банками та клієнтами банків за правилами роботи з готівкою, що діють для банків. Це передбачено Постановою НБУ від 31.03.2020 р. №43.

7) 3 червня Нацбанк введе в обіг монети номіналом 10 гривень
З 3 червня 2020 року монети номіналом 10 гривень стануть дійсним платіжним засобом на території України. Ними можна буде вільно розрахуватися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках.  При цьому громадянам не потрібно спеціально обмінювати банкноти номіналом 10 гривень на обігові монети цього номіналу. Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і попередніми банкнотами цього номіналу. Поступово – у результаті природного зношення – 10-гривневі банкноти будуть замінюватися в обігу монетами. Більше подробиць тут.

8) З 6 червня органічну продукцію вироблятимуть за новими правилами
6 червня запрацює постанова КМУ від 23.10.2019 р. № 970, якою затверджено Порядок (детальні правила) органічного виробництва та обігу органічної продукції.

9) З 6 червня запрацює удосконалений Порядок ведення Державного земельного кадастру
Уряд постановою від 12.02.2020 р. №134 вніс зміни до Порядку ведення Державного земельного кадастру. Зокрема, передбачено уточнення та розширення переліку відомостей про земельні ділянки, що вносяться до Державного земельного кадастру.

10) З 10 червня буде дозволено відкрити ресторани
За словами міністра МОЗ Степанова, в Україні дозволять повноцінну роботу ресторанів в рамках ослаблення карантину з 10 червня. (Зараз можлива робота відкритих терас та робота на винос).

11) Для переходу на спрощену систему з III кварталу подайте заяву до 15 червня
Суб’єкт господарювання може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Для переходу на спрощену систему оподаткування з III кварталу останнім днем для подачі заяви є 15 червня 2020 року (понеділок).

12) Україна може відновити авіасполучення з ЄС з 15 червня
Україна відкриє авіаційне сполучення разом з країнами Європейського союзу з 15 червня. Однак, таке можливо за умови, що ситуація з коронавірусом не буде погіршуватися. Про це заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

13) Відмовитися від «спрощенки» можна до 19 червня включно
Заява про відмову від спрощеної системи оподаткування підприємцями-платниками ЄП подається до територіального органу ДПС за місцем податкової адреси платника податків – фізичної особи не пізніше ніж за 10 к. д. до початку нового календарного кварталу (року). Отож, щоб відмовитися від спрощеної системи оподаткування з  III кварталу 2020 р., необхідно до 19 червня 2020 року (п'ятниця) включно подати заяву.

14) До 22 червня діятиме карантин в Україні (якщо знову не продовжать)
Загальнонаціональний карантин продовжено до 22 червня 2020 року. Це передбачено Постановою №392, яка 21 травня була офіційно опублікована та набрала чинності. Цією постановою також передбачено поетапне скасування низки карантинних обмежень у регіонах, де це дозволяє зробити епідемічна ситуація. 

15) До 30 червня влкючно діятиме мораторій на податкові перевірки та  перевірки щодо ЄСВ. Також до кінця червня діятиме незастосовування податкових та ЄСВ-штрафів. Це передбачено Законом № 591. Докладніше читайте тут і тут.

16) І насамкінець про приємне... додаткові вихідні дні у червні
У червні будемо мати додаткові вихідні у зв'язку зі святом Трійці (7 червня, яке переноситься на 8 червня) та Днем Конституції (28 червня). Завдяки цьому отримаємо подовжені вихідні - з 6 по 8 червня та з 27 по 29 червня.

Джерело:
Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар