ІЗ ЛІДЕРІВ НА ОСТАННІ МІСЦЯ: ЯК ЗМІНИЛИСЯ МІСЦЕВІ БЮДЖЕТИ ПОЛТАВЩИНИ ЧЕРЕЗ КАРАНТИН



Полтавська область завжди була серед лідерів по наповнюваності місцевих бюджетів. За період карантину ми чи не за всіма показниками скотилися на останні місця серед всіх регіонів країни.

– Карантинні пільги, які прийняті Верховною Радою для підприємців, землевласників та звичайних людей, дуже вплинули на надходження до місцевих бюджетів громад, як всієї України так і Полтавської області. За січень-квітень надходження до загального фонду місцевих бюджетів по Україні становить такий показник, як 103,4%. Полтавська область завжди лідирувала по наповненню місцевих бюджетів, але за перші 4 місяці цього року вона зайняла останнє місце. При показнику 103,4% по Україні, в Полтавській області – 96,4%, – говорить Ольга Хоменко, консультант з бюджетних питань проєкту ПУЛЬС Полтавського регіонального відділення Асоціації міст України.




 Так, по одному з найбільших показників доходу місцевих бюджетів, як податок на доходи фізичних осіб, Полтавщина на передостанньому місці за показниками 4 місяців – лише +80,1 млн грн. Гірше нас лише Донеччина.

– Це наслідок карантинних канікул, на які пішло більшість працездатного населення області, – додала Ольга Хоменко.




За показником надходження плати за землю Полтавська область зайняла хоч і не останнє місце, але теж пасе задніх – це 21 місце з усіх областей – -89,2 млн грн.

– Хоча траплялися випадки, коли соціально-відповідальні фермери не скористалися цими пільгами і платили податки в повному розмірі у березні, коли діяла податкова пільга плати за землю, – зауважила консультантка.



Пасе задніх і єдиний податок, бо більшість підприємців не сплачували кошти до місцевих бюджетів, скориставшись податковими канікулами. Таким чином, Полтавська область по надходженню цього податку зайняла 22 місце в Україні з показником +23,4 млн грн.

На думку Ольги Хоменко, від травня не варто очікувати покращення по всіх показниках щодо надходження. Залишається сподіватися, що з літа підприємці зможуть відновити свою діяльність у повній мірі та надходження до місцевих бюджетів зростуть.
Джерело:

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар