РОЗСТРОЧКА НА 15 РОКІВ: СТУДЕНТИ МОЖУТЬ НАВЧАТИСЬ В КРЕДИТ, А ПЛАТИТИ ПІСЛЯ ВИПУСКУ


Студенти мають можливість отримати пільговий кредит під 3% річних для оплати навчання за контрактом. Термін погашення кредиту – 15 років! Погашення починається з наступного року за роком випуску. Є категорії, які звільняються від сплати відсотків або і взагалі не сплачуватимуть половину кредиту.
Студенти, які не зможуть вступити на бюджет, можуть скористатись довгостроковим цільовим пільговим кредитом.
Адміністрація Національного університету імені Юрія Кондратюка пояснює як отримати фінансову підтримку від держави, якщо не вдасться вступити на бюджет.
Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2018 р. № 673 «Про затвердження Порядку пільгового кредитування для здобуття професійно-технічної та вищої освіти», пільгове кредитування надається особам, які зараховані на навчання для здобуття професійно-технічної або вищої освіти за денною або заочною формою на підставі угод, укладених між навчальним закладом та фізичною або юридичною особою.
Вартість навчання університети щороку визначають до 1 квітня. Обсяг коштів, необхідний для навчання у цьому навчальному закладі одного одержувача кредиту протягом наступного навчального року, розраховується, виходячи з установленої відповідно до законодавства вартості навчання у такому навчальному закладі в наступному навчальному році одного студента, з оплатою навчання за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб з урахуванням курсу, освітньої програми (спеціальності, напряму підготовки) та форми навчання.
Одержувач кредиту за рахунок держбюджету повертає кредит та відсотки за користування ним через університет на рахунок Міністерства освіти і науки України, або інших центральних органів виконавчої влади, до сфери яких належить навчальний заклад на дату оплати, з подальшим зарахуванням коштів до державного бюджету. Якщо студента буде відраховано з тієї чи іншої причини, кредит і відсотки за користування ним також треба повертати. Повернення почнеться через три місяці після відрахування. Також може бути так, що студент у процесі навчання буде переведений на навчання за державним замовленням. Тоді він повертає кредит та відсотки за користування ним за процедурою та у розмірах, які визначив Кабмін.
Є також окремі категорії, які мають пільги. Одержувачі кредиту з числа інвалідів I групи взагалі звільняються від сплати кредиту та відсотків за користування ним.
Також,якщо студент після закінчення навчання і випуску з університету працюватиме безперервно за фахом не менше, ніж п’ять років за основним місцем роботи у державному або комунальному закладі чи установі, що розташовані у сільській місцевості, кредит та відсотки за користування ним не потрібно повертати. Це підтверджує довідкою з місця роботи.
Звільняються від сплати відсотків за користування кредитом ті студенти, у яких народжується одна дитина. Хто має двох дітей, сплачує 75% суми заборгованості за кредитом, а одержувач кредиту, який має трьох і більше дітей – 50%. Щороку на момент сплати суми заборгованості і відсотків за користування кредитом одержувач кредиту подає до навчального закладу інформацію про склад сім’ї та підтверджуючі документи. Перебування в декреті, академічній відпустці, призов на строкову військову службу або мобілізація в особливий період, вступ до аспірантури – все це продовжує строк повернення кредиту.
Подібна практика широко розповсюджена у європейських країнах, зокрема у Великій Британії. Молодь користується державною підтримкою на час навчання (і тому дуже відповідально ставиться до навчання), а потім, коли випускається і отримує роботу, повертає державі кошти, витрачені на їх підготовку.
Тобто зараз можна на дуже вигідних умовах подбати про одну з найсерйозніших інвестицій – якісну вищу освіту, яка у майбутньому дасть можливість отримати високооплачувану роботу», – пояснює проректор з науково-педагогічної роботи та економічного розвитку, кандидат економічних наук, доцент Олена Філонич.
Для укладення угоди студент (у разі, коли він є неповнолітньою особою, – один з його батьків або особа, яка є його законним представником) подає до навчального закладу свій паспорт та довідку про присвоєння йому реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової карти платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті).
Джерело:
Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар