6 тис. грн за пай в 4 гектари: законопроєкт “Слуги народу” пропонує новий податок


Оренда паїв: виплати зростають - Урядовий Кур'єр - газета ...


Законопроєкт нардепів від фракції “Слуга народу” №3131 пропонує запровадження мінімальної податкової сплати з кожного га землі сільгосппризначення, незалежно від того, скільки заробив фермер
Про це повідомляє ЕспресоTV.
Фермерів змусять із кожного гектара щороку платити до місцевих бюджетів близько півтори тис. грн (п’ять відсотків від нормативної оцінки землі, за розрахунками авторів законопроєкту) – незалежно від доходу. Для пересічного “одноосібника” з його чотирма гектарами це означатиме рахунок у шість тис. грн. Цей податок, вважають прихильники закону, ще й завадить спекуляціям на ринку землі. Адже її буде невигідно утримувати, нічого не вирощуючи.
У червні податковий комітет ВР рекомендував прийняття законопроєкту в першому читанні.
16 червня документ включили до порядку денного Ради.
Разом із тим, за словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, уряд через профільне міністерство та профільний комітет проситиме парламентарів, щоб рішення про збільшення податків на гектар в умовах кризи передчасно не приймали 
За даними Держгеокадастру, близько 7 млн українців мають земельні паї – у середньому близько чотирьох га кожен. 4,7 млн власників паїв є одноосібниками – тобто обробляють свої паї самостійно. Решта паїв здаються в оренду великим агрофірмам чи холдингам.
“Протягом останніх років українці дедалі частіше відмовляються здавати землю в оренду і вирішують обробляти її самостійно”, – прокоментував голова Комітету підприємців АПК при Торговельно-промисловій палаті (ТПП) України Олег Юхновський.
“Після 2014 року тенденція до розірвання договорів оренди пришвидшилася. Відтоді на селі зростає підприємницький дух, дрібний бізнес непогано розвивається. Це створило проблеми для великих компаній. Конкуренція за землю зростає”, – пояснив він.
Проте Юхновський застеріг, що відродження мікрофермерства може зупинити новий законопроєкт № 3131.
За його словами, новий документ ляже насамперед на плечі одноосібників.
“Одноосібники обробляють свої паї самостійно, вирощують сільгосппродукцію для задоволення власних потреб, а також для реалізації. Вони платять лише земельний податок, який, за підрахунками опитаних DW експертів, становить у середньому 140 грн на га (гектар). Але оскільки розмір земельного податку встановлюють громади, виходячи з нормативної грошової оцінки землі, то він може становити до 300 грн за га. Доходи від продажу сільськогосподарської продукції декларують ті одноосібники, хто вирощує її на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари. І тільки тоді виникає необхідність сплатити 18 відсотків податку з цього доходу”, – йдеться у статті.
Зазначається, що великий агробізнес закидає одноосібникам, що вони зловживають можливістю не звітувати про доходи.
Джерело : соціальна мережа Фейсбук
Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар