Українцям загрожує судимість за п'яне водіння: нові штрафи і покарання



Водіння в нетверезому вигляді з 1 липня кваліфікується як кримінальний злочин

З сьогоднішнього дня, 1 липня, українців за водіння в нетверезому вигляді будуть штрафувати на величезні суми і позбавляти прав. Справа в тому, що набув чинності закон (був прийнятий ще в 2018 році як законопроєкт № 7279-д), який вводить кримінальну відповідальність за керування автомобілем в нетверезому стані.

Головне нововведення полягає в тому, що водіння у п'яному вигляді тепер буде кваліфікуватися як кримінальний злочин, а не як адміністративне порушення.

Згідно з новим законом, кримінальна відповідальність буде наступати в таких випадках:
  • Водіння в нетверезому стані ("керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння, або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції");
  • Допуск за кермо іншої нетверезої особи ("передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такогосп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів");
  • Відмова водія пройти медичний огляд на стан сп'яніння або щодо вживання таких лікарських препаратів;
  • Вживання водієм транспортного засобу після дтп за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім зазначених в офіційно затвердженому складі аптечки або призначених медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду – або до прийняття рішення про звільнення від такого огляду.

Нагадаємо, що допустима норма алкоголю в крові – не більше 02 проміле, а штраф за водіння в нетверезому вигляді зараз становить 10,2 тис. грн.

З 1 липня для п'яних водіїв передбачені наступні покарання:
  • Порушення вищезазначених правил – від 17 тис. До 34 тис. Грн, а також позбавлення права керувати транспортним засобом на строк до 3 років;
  • При повторному правопорушенні – штраф до 51 тис. Грн з позбавленням права керувати транспортним засобом від 2 до 3 років.

Джерело:https://www.segodnya.ua/ua
Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар