ЩО ЗМІНИТЬСЯ У ДОПОМОЗІ ВАГІТНИМ З 2021 РОКУ – РОЗ’ЯСНЕННЯ НСЗУ

 


Особливу увагу приділяли питанню пренатальної діагностики, яка поряд з біохімічним скринінгом та ультразвуковим дослідженням має включати обов’язковий розрахунок індивідуального ризику жінки щодо хромосомних аномалій та певних вад розвитку плода.

 

Як повідомляють на офіційному ресурсі Національної служби здоров’я України НСЗУ, у 2021 році програма медичних гарантій у допомозі вагітним та роділлям дещо зміниться.

 

Відповідні рішення прийняли на другому засіданні Робочої групи медичних експертів з питань розробки специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за напрямом вагітність та пологи.

 

Зокрема, вони прийняли пропозиції щодо додаткових лабораторних та інструментальних досліджень й цілодобових, консультацій пренатального консиліуму тощо.

 

Голова Робочої групи Олена Ковальова розповіла, що у наступному році передбачається платити за підвищеним коефіцієнтом закладам, які можуть забезпечити надання комплексних послуг вагітній та новонародженому, тобто мають договір як на надання медичної допомоги при пологах, так і медичної допомоги новонародженим.

 

За її словами, в окремий пакет виділено послуги з ведення вагітності в амбулаторних умовах. За цим пакетом пацієнтка зможе безоплатно отримати основні послуги, зокрема, динамічне спостереження вагітності, повне обстеження, консультації, виконання лікувально-профілактичних заходів, диспансерний нагляд, лабораторні та інструментальні дослідження, згідно з галузевими стандартами, профілактичні заходи з запобігання ускладнень вагітності й післяпологового періоду та інше.

 

Крім того, визначили, як обов’язкову умову, що ультразвукові обстеження плода мають проводитися лікарем ультразвукової діагностики, який отримав у визначеному порядку спеціальну підготовку з пренатальної діагностики і відповідний сертифікат.

 

Ще до лабораторних обстежень під час вагітності додано мікробіологічне дослідження  для виявлення носійства стрептокока групи В, з метою своєчасної профілактики інфікування новонародженого та можливого розвитку ускладнень.

 

Також, до умов закупівлі медичних послуг за пакетом, що забезпечує надання медичної допомоги при пологах, додано проведення пульсоксиметричного скринінгу критичних вроджених вад серця у всіх новонароджених та окремо розглянуто питання, щодо внесення до додаткових вимог за цим пакетом проведення лабораторних досліджень у цілодобовому режимі, зокрема визначення лактату.

 

Джерело: https://zmist.pl.ua

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар