ЧОРНУХИНСЬКИЙ РС ГУ ДСНС УКРАЇНИ У ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗАСТЕРІГАЄ

 

Правила поведінки на льоду під час риболовлі та активного відпочинку



Чимало рибалок, дітей проводять вільний час на льоду. Тому аби вберегти від надзвичайних ситуацій Чорнухинський районний сектор Головного управління ДСНС України у Полтавській області нагадує про основні правила поведінки на льоду.
Перше правило: лід повинен бути не менше 5-7 см, при цьому він повинен бути прозорим і чистим, якщо лід має каламутний або молочний колір, то бажано від ловлі відмовитися.
Друге правило: необхідно пересуватися по льоду повільно і плавно, ковзаючи, не намагайтеся перевіряти його міцність стуком ногою, а візьміть краще довгу палицю або пешню.
Третє правило: не підходьте до затоплених дерев або до інших предметів, що вмерзли в лід - в цих місцях лід дуже тонкий.
Четверте правило: радимо рибалкам не виходити по одному на перший лід, краще всього бути утрьох або хоча б вдвох (відстань один від одного 3-5 метрів).
П’яте правило: речі, що ви взяли з собою на риболовлю повинні бути легкі і зручні в перенесенні, щоб у випадку потрапляння під лід можна швидко їх позбутися.
Шосте правило: обов’язково візьміть із собою спеціальний рятувальний комплект для зимової рибалки, або хоча б міцну мотузку. Помістіть їх в легкодоступному місці.
І, звичайно ж, не потрібно вживати спиртні напої, стрибати по льоду, виходити на риболовлю в несприятливі погодні умови.
Якщо ж Ви все-таки потрапили під лід:
- намагайтеся не панікувати, оцініть ситуацію навколо, в якому становищі ви перебуваєте;
- намагайтеся вести себе спокійно, не борсаючись у воді, і не навалюючись всім тілом на кірку льоду - лід обвалиться під вагою Вашого тіла;
- щоб не зануритися у воду повністю - розкиньте руки широко;
- постарайтеся тіло привести в горизонтальне положення, обіпріться ліктями об лід і “викиньте” на лід ногу, що знаходиться найближче до кромки льоду, а поворотом корпусу витягніть другу ногу;
- спокійно, не швидко cпробуйте відповзати від цього небезпечного місця, кличте на допомогу;
- негайно викрутіть промоклий одяг або переодягніться;
- знайдіть місце, захищене від вітру, вкрийтеся ковдрою, випийте гарячий чай, підкладіть грілку, пляшки, наповнені гарячою водою до грудної клітки, до голови, під пахви. Якщо раптом з собою не виявилося ні грілки, ні інших ємностей, можна нагріти камені в багатті, загорнути в тканину і прикласти до цих місць
Попереджаємо!!! Ні в якому разі не розтирайте тіло, не приймайте алкоголь - це тільки завдасть шкоди організму. Під час розтирання з судин почне надходити охолоджена кров до серця, що може призвести до зниження температури тіла. А алкоголь призведе до пригнічення нервової системи.

Джерело: https://www.facebook.com/chornuhidsns
Поділитись на Google Plus

Автор Василий Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар