НА ПИРЯТИНЩИНІ РОЗГЛЯДАЮТЬ МОЖЛИВІСТЬ БУДІВНИЦТВА СМІТТЄПЕРЕРОБНОГО ЗАВОДУ

  


У Пирятинській громаді планують побудувати завод з переробки твердих побутових відходів. Дві компанії, одна – з Естонії, інша з Полтавщини, зацікавлені у цьому проєкті.

Заступник голови Полтавської облдержадміністрації Євген Греков зустрівся з представниками цих двох компаній, повідомили в ОДА.

Відповідно до комплексної програми поводження з твердими побутовими відходами, розрахованої до 2021 року, на Полтавщині визначені п’ять субрегіонів. Один із них – північно-західний. До його складу включені Пирятин і Пирятинський район, Чорнухинський, Лохвицький, Лубенський, Оржицький і Гребінківський райони.

У Пирятині вже визначилися з територією для будівництва. Голова РДА Анатолій Зайцев розповів, що є дві земельні ділянки у комунальній власності громади. Одна – близько 6 гектарів, де знаходиться старе сміттєзвалище. Друга – вільна, розташована поряд, площею 4 гектари. На них може розміщуватися підприємство переробної промисловості з утилізації та рециклювання органічних твердих побутових і промислових відходів.

Євген Греков зазначив, що необхідна умова, за якої можна працювати над залученням іноземних інвестицій, брати участь у державних програмах, – наявність техніко-економічного обґрунтування (ТЕО).

“Ми визначили основні умови, за яких можемо долучитись до фінансування розробки техніко-економічного обґрунтування. І в цьому етапі повинна брати участь громада. Її зацікавленість у створенні об’єкта має проявлятися у співфінансуванні. Коли громада вкладе кошти, то відповідатиме за це перед своїми жителями, прагнутиме гроші використати ефективно. Ми зі свого боку працюватимемо з депутатами обласної ради, щоб співфінансувати розробку ТЕО з обласного екофонду”, – розповів Євген Греков.

Після того, як техніко-економічне обґрунтування підготують, розпочнеться наступний етап – залучення інвестицій на будівництво, наголосили під час зустрічі. Громада обиратиме, на якому механізмі зупинитися. Наприклад, створити комунальне підприємство, що займатиметься збором і переробкою сміття, залучивши на будівництво й закупівлю обладнання кошти за державними програмами чи з міжнародних банків. Або пустити інвестора, який збудує завод і перероблятиме відходи. 

Заступник директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ ОДА Едуард Рева додав, що населення Пирятина й Пирятинського району – 32 тисячі осіб. За розрахунками, які закладали в комплексну програму поводження з твердими побутовими відходами, завод має обслуговувати до 500 тисяч людей.

У перспективі підприємство може обслуговувати весь новий Лубенський район, наголосив Євген Греков. У разі якщо завод буде комунальним підприємством, громади, чиє сміття він перероблятиме, можуть стати його співвласниками й визначати тариф на утилізацію.

Фото: Полтавська ОДА

Джерело: https://np.pl.ua

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар