Кутя на Різдво: найкращі рецепти головної страви на Святвечір

Кутя на Різдво – одна з 12 традиційних страв, які варто приготувати  на Святвечір. З неї заведено починати вечерю. Пропонуємо найсмачніші рецепти куті на будь-який смак.

Кутя з пшениці

Інгредієнти:

Пшениця, волоські горіхи, мак – у пропорціях 2:1:1
Родзинки – 50 г
Мед – 100 г

Спосіб приготування:

Промити пшеницю та замочити на кілька годи. Після цього варити на невеликому вогні до повної готовності.
Промити мак, залити коропом на півгодини, перемолоти кілька разів у блендері чи у м’ясорубці.
Подрібнити та підсмажити горіхи.
Родзинки залити окропом, а мед розбавити водою чи вершками.
Змішати всі компоненти та смакувати.

Рисова кутя

Інгредієнти:

Рис – 1 склянка
Мак – 100 г
Волоські горіхи – 100 г
Мед – 1-3 ст. ложки
Цукор, кориця – за смаком

Спосіб приготування:

Склянку рису залити 1,5 склянки окропу, накрити кришкою та варити кілька хвилин на сильному вогні. Після цього дати крупі настоятись.
Подрібнити горіхи та потовкти мак. Змішати всі компоненти.

Кутя з шоколадом і халвою
Інгредієнти:

Пшениця – 200 г
Родзинки – 50 г
Волоські горіхи – 50 г
Мак – 20 г
Халва – 50 г
Чорний шоколад – 50 г
Узвар та мед – за смаком

Спосіб приготування:

Добре промити пшеницю, залити окропом на варити до повної готовності.
Шоколад, горіхи та халву нарізати дрібними шматочками
Охолодити крупу та додати до неї всі інгредієнти. Можна додати узвар, щоб створити потрібну вам консистенцію.

Кутя різдвяна з перловки

Інгредієнти:

Перлова крупа – 200 г
Волоські горіхи – 50 г
Родзинки – 50 г
Мак – 150 г
Вершки – 1/2 склянки
Цукор та мед – за смаком

Спосіб приготування:

Крупу промити та залити водою у співвідношення 1:3, варити до готовності. Остудити.
Мак залити окропом та варити до такого стану, щоб можна було легко розтирати. Готовий пропустити через блендер чи м’ясорубку.
Ізюм залити окропом, горіхи подрібнити.
Змішати всі інгредієнти.

Кутя з сухофруктами і малиною

Інгредієнти:

Пшениця або рис – 200 г
Сушені груші чи яблука, родзинки (або сушена малина) – чверть склянки
Цукор та мед – за смаком

Спосіб приготування:

Промити пшеницю і залити 4 склянками окропу. Варити крупу до 25 хвилин разом.
За кілька хвилин до готовності додати яблука, родзинки та малину.
Коли пшениця буде готова, то залишиться додати меду та дозволити настоятись 1-2 години.

Кутя в глиняних горщиках

Інгредієнти:

Пшениця – 2 склянки
Мак – 1 склянка
Вишневе варення без кісточок – 2 ст. ложки
Волоські горіхи – 1/2 склянки
Родзинки – 1/2 склянки
Цукор та мед – за смаком

Спосіб приготування:

Залити пшеницю на всю ніч водою. Вранці добре промити, вкласти до глиняних горщиків так, щоб вода була над зерном на 2 пальці вище.
Поставити до духовки горщики з крупою. Коли закипить вода, то вогонь зменшити до мінімуму та чекати до повної готовності.
Мак залити окропом і залити на 1-2 години. Злити воду, перетерти з цукром, медом. Додати вишневе варення, родзинки та подрібнені горіхи.
Готову масу додати до горщиків з пшеницею та залишити ще на півгодини.

Кутя в мультиварці

Інгредієнти:

Пшениця – 2 склянки
Мак – 1 склянка
Волоські горіхи – 1/2 склянки
Родзинки – 1/2 склянки
Цукор та мед – за смаком

Спосіб приготування:

Пшеницю промити, засипати у чашу мультиварки і додати води у співвідношенні 1:5. додати солі. Увімкнути режим тушкування та налаштувати час 2,5 години.
Якщо пшениця вже пропарена, то обирати режим каші на час 30-40 хвилин.
Родзинки та мак залити окропом, а горіхи подрібнити.
Коли мак набрякне, то злити воду, додати цукру та перетерти.
Змішати всі інгредієнти.

Кутя з трьох злаків

Інгредієнти:

Рис, пшениця і грубий овес (у рівних пропорціях) – 1 склянка (200 г);
Чорнослив – 1 ст. л;
Курага – 1 ст. л;
Родзинки – 1 ст. л;
Мак – 12 склянки;
Мед – 1 ст. л;
Горіхи – 50 г;
Цукати – 2 ст. л.

Приготування:

Злаки замочити на ніч, а тоді – відварити на маленькому вогні.

Сухофрукти, цукати, мак і горіхи залити окропом і додати за 30 хв до готовності. Мед – додати уже після вимкнення вогню. Каструлю залишити у теплі і дати злакам насититися запахами солодощів.

Кутя з рису з мигдалем і курагою

Інгредієнти:

Рис – 150 г (неповний стакан);
Мак – 100 г;
Мигдаль – 100 г;
Курага – 100 г;
Цукор – за смаком.

Приготування:

Промийте і поставте відваритися рис. Після того, як він закипить, промийте його холодною водою. Тоді знову засипте рис у каструлю, додайте цукор і варіть у великій кількості води до повної готовності – це десь 15-20 хв. Після цього – остудіть.

Обдайте окропом мигдаль, очистьте і подрібніть його з цукром і невеликою кількістю кип’яченої води. Промийте курагу і замочіть у кип’ятку на кілька хвилин, а тоді – подрібніть.

Усі інгредієнти перемішайте.

Джерело : соціальна мережа Фейсбук 

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Опублікувати коментар