«Нова радість стала» - історія та звичаї Різдва

 


7 січня православна церква відзначає Різдво Христове - велике свято, присвячене народженню Ісуса у Віфлеємі від Діви Марії. Це одне з найбільших свят усіх християн. Дата святкування відрізняється серед різних конфесій. Католики і більшість протестантів , а також деякі православні конфесії відзначають Різдво за сучасним григоріанським календарем. А у Православної церкви України, Білорусі , Греції, Хорватії, Сербії та Росії дата народження Христа святкується на 13 днів пізніше - за старим, юліанським календарем.

Згідно з віровченням, Діва Марія та її чоловік Йосип прийшли до Віфлеєма для участі в переписі населення. Оскільки зупинитися їм було ніде, вони ночували в печері, де був загін для худоби. Тут і народився Ісус, а ясла стали для нього колискою.

Коли народився Ісус, від Віфлеємської зірки почало йти яскраве світло, яке і сповістило світу про народження Спасителя.

Світло зірки вказало дорогу й східним мудрецям — волхвам, які щедро обдарували немовля - звідси і бере свій початок традиція дарувати подарунки на Різдво.

Святкують Різдво 12 днів, до Водохреща – 19 січня. Цей період називається Святки.

Вітати один одного в ці дні прийнято словами: «Христос народився!» - «Славімо Його!».

Також на Різдво Христове прийнято колядувати, а колядників обдаровувати грішми й солодощами. На це свято в кожному домі також випікали пироги, пряники, колядки - це вироби з житнього прісного тіста з начинкою, якими пригощали колядників.

У Різдво треба накрити стіл і запросити гостей або самим відправитися в гості до близькі і друзів.

В гості на Різдво не прийнято ходити з порожніми руками, потрібно нести їстівні подарунки, наприклад, цукерки, калачі, варення.

У Різдво обов’язково запаліть свічки – вони привернуть у ваш будинок тепло, затишок і багатство.

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар