Уже є приклади, коли українці беруть іпотеку під 10%, – Зеленський


 

Українці повинні мати можливість придбати житло в кредит під доступні відсотки – хоча б під 10% річних, тому що банківські ставки за іпотекою, які існували досі, – просто непідйомні для багатьох сімей, заявив Президент Володимир Зеленський. 
Про це повідомили в Офісі Президента.
Одне з основних завдань нинішньої влади – іпотека в Україні була під 10% річних і менше. 
«Ми боролися впродовж року. На це працював і уряд, і Офіс Президента, і Національний банк, і інші банки. Зараз є домовленості, і вони вже втілюються в життя – іпотека знижена. У деяких банках – іпотека під 10%. В цілому було головне завдання: якщо буде іпотека 10% – ми дійсно допоможемо людям, які зможуть дозволити собі купівлю житла», – сказав Володимир Зеленський.
Він зауважив, що в минулому, до обрання Президентом, сам брав іпотеку на купівлю житла на столичній Оболоні під «страшні відсотки» – 22-25%. За його словами, високі відсоткові ставки за кредитами на житло створюють значне навантаження на бюджет родини, адже майже весь заробіток доводиться віддавати банку. Тому вони мають знижуватися до обґрунтованого рівня. 
«Є складнощі, я знаю. Вони пов’язані з обліковою ставкою Національного банку та з інфляцією. Але всі ці складнощі – технічні, всі вони з часом будуть нівельовані. Зараз найголовніше – вже є сигнал і є приклади: люди можуть і беруть іпотеку під 10%», – зазначив Президент. 
За інформацією заступника керівника Офісу Президента Юлії Ковалів, за перший місяць роботи програми з надання доступної іпотеки для населення загальний обсяг наданих позик склав 75 млн грн (понад 200 іпотечних кредитів). А до кінця року іпотечний портфель банків може становити не менше 3 млрд грн. 
Проект з доступного іпотечного кредитування Президент оголосив як пріоритетний на початку року, і нині це лише перші кроки. У програмі задіяні як державні, так і комерційні банки. Більшість із них запустила пілотний проект з 1 липня. У нинішніх умовах для банків доступна іпотека стає абсолютно комерційним продуктом, у якому вони зацікавлені. Зростає й попит та кількість заявок на нього. 
Кожен банк розробив свої програми та умови надання доступної іпотеки, як-от загальна сума, розмір першого внеску, термін надання пільгової ставки. Єдина стандартна умова – позичальники повинні продемонструвати банку наявність доходу їхньої сім’ї чи домогосподарства, який дозволить обслуговувати цей кредит.
Триває робота над посиленням захисту прав кредиторів, які знижують ризики іпотечних кредитів для банків, а отже – зменшують їхню вартість для позичальників.
Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар