4 ГРУДНЯ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ПРАВОСЛАВНЕ СВЯТО ВВЕДЕННЯ В ХРАМ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ ДІВИ МАРІЇ, АБО Ж ТРЕТЯ ПРЕЧИСТА.

 


Цього дня завершується осінній сезон церковних свят і починається зимовий. Головною метою відзначення свята було накликати добробут та багатство на майбутній рік. Подекуди в Україні зберігається звичай святити воду в ніч перед Введенням. Вважається, що цього дня Бог відпускає чисті, праведні душі подивитися на своє тіло, пише сайт “Високий вал”.

Вважається, хто на Введення першим повернеться додому – той і визначить долю сім’ї. Якщо зайде молодий чоловік, то буде достаток. Якщо приїде людина похилого віку або з дурним характером – то чекай біди. А якщо стара жінка прийде, то й зовсім буде скрута.

Предки пов’язували це свято з побутовими і повсякденними негараздами й радощами. У цю пору зима вступала в свої права. Її прихід святкували, влаштовуючи зимові ігри на свіжому повітрі. Каталися на санях, грали в сніжки, ліпили снігових баб.

На Тертю Пречисту заборонено сильно веселитися, краще сходити на тихі посиденьки в гості, а ще краще – в храм на ранкову або вечірню службу. Так, це будній день, але бажано в церкву потрапити.  Також не можна відмовляти у милостині нужденним, йдеться на сайті inlviv.in.ua.

Ще категорично заборонено укладати шлюби. А ось хрестити дітей можна.

Заборонено займатись важкою роботою, а також шити, прибирати, прати, ображатися, злитися, засуджувати когось, готувати скоромні страви – з м’яса, молочних продуктів і яєць (до 6 січня триває Різдвяний піст). У народі кажуть, що в цей день краще не давати в борг.

 Джерело: https://np.pl.ua

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар