В УКРАЇНІ ХОЧУТЬ ПІДНЯТИ ТАРИФ НА ЕЛЕКТРИКУ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

 


У Міністерстві енергетики України впевнені, що електроенергія для населення має подорожчати.

 

Про це повідомляє "Урядовий кур'єр" з посиланням на виконуючого обов’язки міністра енергетики України Юрія Бойка. 

 

За його словами нинішні показники, коли фізичні особи платять по 90 копійок за кіловат (за перші 100 кіловат споживання) є вкрай низькими.

 

Як пише видання, ймовірно подорожчання слід чекати у першій половині 2021 року.

 

На думку Бойка, державні виробники електроенергії –– «Енергоатом» та «Укргідроенерго» –– мають постачати населенню дешеву електричну енергію. А це дуже заважає встановленню ринкових правил за якими працює весь цивілізований світ.

 

Перед нами постає об’єктивна необхідність перегляду підходів до формування тарифів для побутових споживачів. А ми маємо таке: підприємства платять більше, люди –– менше. І тим, кому держава хоче допомогти, вона бере гроші з бюджету, а не повинна забирати кошти від промислових підприємств, –– зазначає Бойко.

 

Скільки платять українці

В Україні ціна на електроенергію для населення не змінювалася з 2017 року і становить 90 коп. за 1 кВт-год при споживанні до 100 кВт-год, а понад це – 1 грн 68 коп. за кВт-год.

Разом з тим, для промислових споживачів ціни на електрику формуються на підставі ринкових механізмів і коливаються від 2,5 грн до 4 грн за кВт-год.

 

Підвищення тарифу

19 червня 2020 року Нацкомісія запропонувала з серпня підвищити тарифи "Укренерго" в 4 рази.

26 червня 2020 року НКРЕКП попередньо схвалила підвищення тарифу "Укренерго" вдвічі.

26 серпня 2020 року Єврокомісія оприлюднила звіт, згідно з яким тарифи на електроенергію в Україні на третину вищі, ніж у Європі. 

26 листопада 2020 року новопризначений в.о. міністра енергетики Юрій Бойко заявив про те, що вважає одним з важливих питань у секторі перегляд з 2021 року діючого механізму перехресного субсидування, за яким населення отримує електроенергію за пільговою ціною.

 

Джерело: https://www.unian.ua

 

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар